• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 12.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.Who is known as the Father of Homeopathy?

a) Robert Ellis Dudgeon
b) Samuel Hahnemann
c) Kumaraswamy
d) Kirsh Mittal

Answer-b) Samuel Hahnemann

2.World homeopathy day theme 2020?

a) New Discoveries of Homeo towards SDG
b) Enhancing the scope of Homoeopathy in private Health
c) New Discoveries of COVID-19
d) Enhancing the scope of Homoeopathy in Public Health

Answer-d) Enhancing the scope of Homoeopathy in Public Health

3.National Pet Day was installed in which year ?

a) 2005
b) 2006
c) 2007
d) 2008

Answer-b) 2006

4.KendriyaBhander has taken initiative of providing “Essential Kits” to needy families during Covid-19. KendriyaBhanderfunctions under which Indian department?

a) Department of Personnel and Training
b) Department for Promotion of Industry and Internal Trade
c) Department of Commerce
d) Department of Telecommunications

Answer-a) Department of Personnel and Training
Explanation:
KendriyaBhandar, which functions under the Department of Personnel and Training (DOPT) of Personnel, Public Grievances and Pensions Ministryhas taken the unique initiative of providing “Essential Kits” to needy families in Delhi due to the Coronavirus crisis.

5.Name the railway station which is 1st in Indian Railways to install sanitizing tunnels.

a) Hyderabad railway station
b) Kolkata railway station
c) Gandhinagar railway station
d) Ahmedabad railway station

Answer-d) Ahmedabad railway station
Explanation:
The Ahmedabad railway station at Kalupur, Gujarat of Western Railway became the first station of Indian Railways (IR) to install a Walk-Through Mass Sanitizing Tunnel to ensure the safety of staff and passengers in the view of the COVID-19. The tunnel uses WHO (World Health Organization) approved sanitizer and fitted with a sensor, so that when a passenger approaches the tunnel entrance it starts fogging automatically.

6.National Commission of Women (NCW) has launched domestic violence helplines for women. Where is NCW HQ located?

a) Lucknow
b) New Delhi
c) Chennai
d) Ahmedabad

Answer-b) New Delhi
Explanation:
National Commission for Women (NCW) has launched a WhatsApp helpline number -7217735372 to report cases of domestic violence against women, which have seen a rise during the lockdown period of COVID-19.The headquarters of NCW is New Delhi.

7.United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) has signed MoU with Jaipur based Consumer Unity Trust Society (CUTS) to counter economic impact of COVD-19. Where is the HQ of UNIDO located?

a) New York, United States
b) New Delhi, India
c) Vienna, Austria
d) Paris, France

Answer-c) Vienna, Austria
Explanation:
United Nations Industrial Development Organization (UNIDO – Vienna, Austria), a specialized agency of the United Nations (UN), has inked an memorandum of understanding (MoU) with Consumer Unity and Trust Society (CUTS), a non-profit organisation based in Jaipur, Rajasthan, to promote consumers to contribute to the global development agenda as well as support their respective governments in times of global crisis like coronavirus (COVID-19) pandemic.

Also Read: Antonyms – English Awareness

8.Name the small finance bank which launched digital banking platform named ‘DigiGen’.

a) AU Small Finance Bank
b) Ujjivan Small Finance Bank
c) ESAF Small Finance Bank
d) Jana Small Finance Bank

Answer-d) Jana Small Finance Bank
Explanation:
Jana Small Finance Bank, a scheduled commercial bank, has launched DigiGen, a digital banking platform which enables the customers to open digitally a savings account & fixed deposit instantly anytime & anywhere.

9.On which of the following date National Safe Motherhood Day is observed?

a) 7 April
b) 8 April
c) 9 April
d) 11 April

Answer-d) 11 April

10.Who among the following Bollywood actor is the face of Reserve Bank of India recently launched twitter campaign?

a) Aamir Khan
b) Salman Khan
c) Akshay Kumar
d) Amitabh Bachchan

Answer-d) Amitabh Bachchan

11.Jana Small Finance Bank has launched _ a digital banking platform where customers can digitally open a savings account and fixed deposit instantly, any time, anywhere.

a) DigiBank
b) DigiJana
c) DigiGen
d) DigiLock

Answer-c) DigiGen

12.The “Oxford COVID-19 Government Response Tracker” has identified India’s response to Covid-19 as one of the most stringent in the world. What is the Score of India in the “Oxford COVID-19 Government Response Tracker”?

a) 150
b) 100
c) 90
d) 80

Answer-b) 100

13.What is the ADB’s assured support package to India to fight Covid-19?

a) 6.6 Billion
b) 3.4 Billion
c) 1 Billion
d) 2.2 Billion

Answer-d) 2.2 Billion
Explanation:
Asian Development Bank (ADB) President Masatsugu Asakawa has assured Finance Minister Nirmala Sitharaman of USD 2.2 billion (about Rs 16,500 crore) support to India in its fight against the COVID-19 pandemic.

Also Read: Marketing Awareness Questions

14.What is the fiscal deficit (in terms of % of GDP) of India in February 2020 as per Government of India (GoI)?

a) 6.17%
b) 2.17%
c) 3.80%
d) 5.07%

Answer-d) 5.07%
Explanation:
The report released by the Government of India (GOI) stated that the fiscal deficit in February was 5.07% of Gross Domestic Product (GDP), making it difficult for the government to meet its revised fiscal deficit target of 3.8% of GDP for FY20.

15.Name the person who has been re-appointed as MD & CEO of Karnataka Bank for next 3 years.

a) Mahabaleshwara M S
b) S.S. Mallikarjuna Rao
c) PolaliJayarama
d) Rakesh Makhija

Answer-a) Mahabaleshwara M S
Explanation:
Private sector lender Karnataka Bank received RBI (Reserve Bank of India) approval for the re-appointment of Mahabaleshwara M S as MD (Managing Director) and CEO (Chief Executive Officer) for next 3 years. The bank regulator has also approved for reappointment of PolaliJayarama Bhat as part time (non-executive) chairman.

16.Name the renowned Hindustani classical singer and Padma Shri awardee who passed away recently.

a) Shanti Hiranand Chawla
b) Pandit Jasraj
c) Bhimsen Joshi
d) Kumar Gandharva

Answer-a) Shanti Hiranand Chawla

17.In Which year White Ribbon Alliance India (WRAI) was established?

a) 1997
b) 1998
c) 1995
d) 1999

Answer-d) 1999

18.In which year, first time National Safe Motherhood Day (NSMD) celebrated?

a) 2003
b) 2005
c) 2001
d) 2002

Answer-a) 2003

19.Who is the present Chairman of the Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH)?

a) Rajiv Kumar
b) Nilanjan Sanyal
c) Kumaraswamy
d) Kirsh Mittal

Answer-b) Nilanjan Sanyal

Also Read: Marketing Awareness Questions

20.Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH) was set up in which year?

a) 1983
b) 1975
c) 1976
d) 1973

Answer-d) 1973

21.National Safe Motherhood Day comes on which date ?

a) 10 April
b) 11 April
c) 12 April
d) 13 April

Answer-b) 11 April

22.When was made formation of Union territory of Jammu & Kashmir?

a) 31 October 2019
b) 31 December 2019
c) 13 November 2019
d) 2 October 2019

Answer-a) 31 October 2019

23.In which place, Anak Krakatau volcano is situated?

a) Indonesia
b) China
c) Rusia
d) India

Answer-a) Indonesia

24.Name the Indian Ministry which has launched ‘Bharat Padhe Online’ Campaign.

a) Ministry of Health and Family Welfare
b) Ministry of Home Affairs
c) Ministry of External Affairs
d) Ministry of Human Resource and Development

Answer-d) Ministry of Human Resource and Development
Explanation:
Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ the Union Human Resource Development (HRD) minister has launched ‘Bharat Padhe Online’ campaign in New Delhi for crowd sourcing of ideas to improve the online education ecosystem of India, the main target audience are teachers & students.The campaign aims to invite all the best brains in India to share suggestions or solutions directly with the HRD Ministry, to overcome the obstacles of online education while promoting the available digital education platforms.

25.The Indian Council of Medical Research has approved to use diagnostic machine of which Disease to coronavirus (on April 10, 2020)?

a) Malaria
b) Tuberculosis
c) Dengue
d) Swine Flu

Answer-b) Tuberculosis
Explanation:
Indian Council of Medical Research (ICMR)has allowed the use of a diagnostic machine used to test drug-resistant TB (Tuberculosis) for conducting coronavirus tests. In this regard, it had recognized the ‘TrueLTM beta COV test on the TruLabTM workstation’ and recommended it as a screening test. Earlier ICMR approved use of the Truenat beta CoV test on Truelab workstation, which is used to detect drug resistant TB.

26.Government has approved the ex-gratia compensation of life insurance cover for Food Corporation of India (FCI) employees. FCI comes under Consumer Affairs, Food and Public Distribution ministry, who is the present Minister for the same?

a) Narendra Singh Tomar
b) Thaawar Chand Gehlot
c) Ram Vilas Paswan
d) D.V. Sadananda Gowda

Answer-c) Ram Vilas Paswan
Explanation:
The Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Ram Vilas Paswan has announced that government has approved ex-gratia monetary compensation for life insurance cover to 1,08,714 workers, officers & laborers of the Food Corporation of India (FCI) who die due to COVID-19. In the 6-month period from March 24 to 23 September, 2020 if any FCI employee dies then, Regular FCI Labour will get a life cover of Rs 15 lakhs, Contractual Labour- sanctioned upto Rs 10 lakhs, Category 1 Officers Rs 35 lakhs, Category 2- Rs 30 lakhs and Category 3 & 4 workers- Rs 25 lakhs.

27.What is the unemployment rate in India during March 30 – April 5, 2020 as per Centre for Monitoring of Indian Economy (CMIE) data?

a) 17.8%
b) 18.6%
c) 21.9%
d) 23.4%

Answer- d) 23.4%
Explanation:
Centre for Monitoring of Indian Economy (CMIE) released a data which showed that unemployment rate during March 30 – April 5, 2020 rise to 23.4% from 8.7% for the whole of March 2020 which reflects the impact of lockdown due to COVID-19 pandemic breakdown.The Labour Participation Rate (LPR) fell to 36%, an all-time low from 41.9% in March 2020. The employment rate fell to 27.7% from an all-time low of 38.2 per cent in March 2020.

Also Read: English Awareness Questions


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *