• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 11.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.Supreme Court has extended the tenure of Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT) chairman Shiva Kirti Singh by 3 months. Where is HQ of TDSAT located?

a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Gurugram

Answer-a) New Delhi
Explanation:
The Supreme Court (SC) of India has extended the tenure of chairperson of Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT) Justice Shiva Kirti Singh by 3 months who was set to retire on April 20, 2020. This decision has been taken by the bench of Justices L Nageswara Rao, Sanjay Kishan Kaul and Deepak Gupta headed by Chief Justice Sharad Arvind Bobde. The Headquarters of TDSAT located at New Delhi.

2.Name the Indian state/UT which launched ‘Operation SHIELD’ in Containment areas against COVID-19.

a) New Delhi
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Punjab

Answer-a) New Delhi
Explanation:
Delhi Chief Minister Aravind Kejriwal has launched “Operation SHIELD” in 21 identified Containment Areas of the state to control the spread of the coronavirus pandemic. It deals with sealing, home quarantine, isolation & tracking, essential supply of commodities, local sanitisation and door-to-door health checkups.

3.United Nations Security Council (UNSC) has met 1st time for discussion about Covid-19 through video conference. Name the country which currently has presidency of UNSC.

a) China
b) Russia
c) Dominican Republic
d) France

Answer-c) Dominican Republic
Explanation:
The United Nation Security Council (UNSC) met for the first time through closed video-conference session with Secretary-General Antonio Guterres to discuss the impact of COVID-19 on the issues that fall under the UNSC’s mandate.Current Presidency– Dominican Republic

4.What is the approved amount under ‘India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package’ by Government of India?

a) 5,000 crores
b) 10,000 crores
c) 25.000 crores
d) 15,000 crores

Answer-d) 15,000 crores
Explanation:
Indian Government has approved Rs.15000 crores for ‘India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package’ to build health infrastructure in states and UTs till March 2024. Of the 15,000 crores, Centre would release Rs.7,774 crore for immediate COVID-19 Emergency Response use till June 2020 and the rest will be set for medium-term support of 1-4 years.

5.Name the organisation which along with UNICEF & WHO launched digital campaign to ensure safety of Tribal Gatherers.

a) CCI
b) SFEC
c) APEDA
d) TRIFED

Answer-d) TRIFED
Explanation:
Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) has collaborated with UNICEF (United Nations Children’s Fund) and WHO (World Health Organisation) for basic orientation on Covid-19 response in order to ensure tribal gatherers carry on their work safely during the collection and harvest of Minor Forest Produce (MFP)/NonTimber Forest Produce (NTFP).

6.Who is the face of RBI’s Twitter campaign to adopt digital modes of payments?

a) MS Dhoni
b) Kareena Kapoor
c) Virat Kohli
d) Amitabh Bachchan

Answer-d) Amitabh Bachchan
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) launched a Twitter campaign to adopt digital modes of payment that are convenient and safe and reiterated the multiple digital payment options such as NEFT, IMPS, UPI and BBPS that are available 24*7.The face of the campaign is Bollywood actor Amitabh Bachchan.

7.Name the company which has acquired Gurgaon-Palwal Transmission Limited.

a) IndiGrid
b) Reliance Industries
c) IRB Infrastructure
d) Power Grid

Answer-a) IndiGrid
Explanation:
The Board of the Investment Manager of IndiGrid, India’s first Infrastructure Investment Trust (InvIT) in the power sector, has approved the acquisition of Gurgaon-Palwal Transmission Limited (GPTL), Sterlite power with a value of Rs 1,080 crore.

8.Name the Mobile company which has acquired the weather app named Dark Sky.

a) Sony
b) Realme
c) Apple
d) Samsung

Answer-c) Apple
Explanation:
Apple has acquired the Dark Sky, a weather app, which states about the time of rain, its iPhone Operating System (iOS) app which costs USD 3.99 will not be modifiedand does not allow the users to download it. Its Application Programming Interface (API) service will not accept new signups & will continue to function through the end of 2021, it has also updated its branding on its website as ‘Dark Sky by Apple’.

Also Read: English Awareness Questions

9.The central government has launched initiative named “AarogyaSetu Interactive Voice Response System (IVRS)” in collaboration with IIT Madras and which Indian state?

a) Bengaluru
b) Telangana
c) Punjab
d) Tamil Nadu

Answer- d) Tamil Nadu
Explanation:
After the launch of AarogyaSetu app to tackle COVID-19 impact, now Centre government in partnership with Tamil Nadu (TN) government and Indian Institute of Technology (IIT) Madras has launched its complementary initiative named “AarogyaSetu Interactive Voice Response System (IVRS)”. It is launched by TN Chief Minister (CM) EdappadiKaruppaPalaniswami and Union Minister of Electronics and Information Technology (MeitY) Ravi Shankar Prasad.

10.‘MadhubanGajar’ which was developed by the farmer scientist VallabhhaiVasrambhaiMarvaniya is biofortified variety of which fruit or vegetable?

a) Mango
b) Carrot
c) Onion
d) Tomato

Answer-b) Carrot
Explanation:
Biofortified carrot variety ‘MadhubanGajar’ with high β-carotene(277.75 milligram per kilogram-mg/kg) and iron content(276.7 mg/kg) is developed by VallabhhaiVasrambhaiMarvaniya, a farmer scientist from Junagadh district, Gujarat which benefits local farmers.

11.The theme for World Homeopathy Day 2020 is “Enhancing the scope of Homeopathy in Public Health”. The Day is celebrated every year on _.

a) March 31
b) April 7
c) April 10
d) April 14

Answer- c) April 10
Explanation:
The World Homeopathy Day is celebrated every year on April 10. This year the day marks the 265th birth anniversary of the father of the Homeopathy systems of medicines Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann, German physician, who discovered the way to heal using homeopathy. The term ‘homeopathy’ comes from the combination of the two Greek words, homeo- meaning similar & pathos- meaning suffering or disease. Theme of the year 2020: “Enhancing the scope of Homeopathy in Public Health”.

12.Name the organisation/agency which celebrates play true day 2020 with the theme ‘Play Safe on Play True Day 2020’ on April 9.

a) World Swimming Federation
b) World Anti Doping Agency
c) World Athletics
d) National Anti Doping Agency

Answer-b) World Anti Doping Agency
Explanation:
On April 9, 2020 The World Anti Doping Agency (WADA) celebrated the Play True Day 2020, which is dedicated to clean sport and the day aims to raise awareness among athletes, the sporting public and others about the importance of protecting it. Theme of the year 2020: ‘Play Safe on Play True Day 2020’.

13.Which edition of CRPF valour day was celebrate on April 9, 2020?

a) 53rd
b) 55th
c) 69th
d) 67th

Answer-b) 55th
Explanation:
The 55th Anniversary of CRPF (Central Reserve Police Force) Valour Day was observed all over India. The day is observed every year and the day is also called as ShauryaDiwas (Valour Day).

Also Read: Marketing Awareness Questions

14.Name the Indian biotech company which ties up with FluGen and virologists at University of Wisconsin-Madison for the development of Covid-19 vaccine named ‘CoroFlu’.

a) Indian Immunologicals Limited
b) Biogenomics
c) Bharat Biotech
d) Piramal

Answer-c) Bharat Biotech
Explanation:
Bharat Biotech International Ltd, a leading vaccines & bio-therapeutics manufacturers in India, has joined hands with US (United States) FluGen Inc and virologists at the University of Wisconsin-Madison in Wisconsin,US , to begin the development and testing of a new intranasal vaccine for COVID-19 called ‘CoroFlu’.

15.SERB the statuary body of Department of Science and Technology has given approval to which Indian Institute to develop nasal passage gel?

a) IIT Kanpur
b) IIT Bombay
c) IIT Madras
d) IIT Delhi

Answer-b) IIT Bombay
Explanation:
The Science and Engineering Research Board (SERB), a statutory body of the Department of Science and Technology (DST) has approved the funding of Indian Institute of Technology (IIT) Bombay team to develop a Nasal passage gel to limit transmission of the Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) virus, the causative agent of COVID-19

16.Name the MNC which has launched ‘Watson Assistance for Citizens’ in India to address Covid-19.

a) IBM
b) TCS
c) Microsoft
d) Infosys

Answer-a) IBM
Explanation:
IBM said on Thursday it is offering Watson Assistant for Citizens to speedy reliable responses to COVID-19 questions.

17.What is the rank of Indian football team in latest FIFA (HQ- Zurich, Switzerland) rankings 2020 released on April 9, 2020(topped by Belgium)?

a) 107
b) 110
c) 108
d) 98

Answer-c) 108
Explanation:
According to the FIFA (Federation Internationale de Football Association)/Coca-Cola World Ranking 2020, released on April 09, 2020, Indian football team retained its 108th position with 1187 points. While Belgium ranked first and world champion France is in 2nd place and Brazil is at 3rd spot.

Also Read: Marketing Awareness Questions

18.Indian-American, BrahmKanchibotla who passed away in April 2020 is _.

a) Law maker
b) Environmentalist
c) Actor
d) Journalist

Answer-d) Journalist
Explanation:
The Indian-American veteran journalist BrahmKanchibotla passed away at 66 due to coronavirus in a hospital on Long Island in New York, United States(US).

19.New Zealand’s Jock Edwards who passed away in April 2020 is related to which sports?

a) Cricket
b) Rugby
c) Football
d) Hockey

Answer-a) Cricket
Explanation:
Jock Edwards, a big-hitting wicket-keeper batsman for New Zealand, has died aged 64. Edwards featured in eight Tests and six ODIs, having made his Test debut against Australia in 1977.

20.Find the e-commerce company (Bengaluru based) which ties up with ICICI Lombard & Go digital insurance companies to launch health insurance policies.

a) IndiaMart
b) Justdial
c) Flipkart
d) Amazon

Answer-c) Flipkart
Explanation:
Bengaluru Based Flipkart Private Limited, an e-commerce marketplace in partnership with ICICI Lombard General Insurance Company Limited and Go Digit General Insurance, has launched two health insurance policies namely – ‘Covid-19 Protection Cover’ & ‘Digit Illness Group Insurance’ that specifically cover coronavirus (COVID-19) on its platform.

21.What will be the Consumer Price Index (CPI) based inflation of India in 1st quarter of FY21, as per RBI’s Monetary Policy Report (MPR)?

a) 4.4%
b) 4.5%
c) 4.9%
d) 4.8%

Answer- d) 4.8%
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) in its monetary policy report (MPR) has projected Consumer price index (CPI) based inflation to decline from 4.8% in Q1: 2020-21 to 4.4% in Q2, 2.7% in Q3 and 2.4% in Q4. This MPR is a part of the out-of-turn review of monetary policy held in March end due to uncertainties arising from the economic lockdown.

22.RBI has approved re-appointment of Sanjay Agarwal as MD&CEO of AU small finance bank (HQ-Jaipur). Who has been appointed as part-time chairman of the bank?

a) Sumanth Sharma
b) P R Ravi Mohan
c) Nitin Chugh
d) Raj Vikash Verma

Answer-d) Raj Vikash Verma
Explanation:
Raj Vikash Verma was appointed as part-time Chairman of AU Small Finance Bank for the period of one year whereas Sanjay Agarwal reappointed as Managing Director (MD) and CEO (Chief Executive Officer) of the AU Small Finance Bank. The appointment was approved by RBI (Reserve Bank of India).

Also Read: Antonyms – English Awareness


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 comments

    comments user

    Gerry Says :

    July 28, 2020 at 5:24 am

    I really like all the points you have made.

    comments user

    Amos Atherley Says :

    July 24, 2020 at 1:48 am

    Thank for the update

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *