• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 13.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.Which state is the first in India that has begun flattening the curve of COVID-19 infection?

a) Odisha
b) Telangana
c) Kerala
d) Uttar Pradesh

Answer-c) Kerala

2.When was the International Day of Human Space Flight 2020 observed?

a) April 11th
b) April 12th
c) April 13th
d) April 10th

Answer-b) April 12th

3.Along with which institute of AIIMS – Bharat Electronics Limited has developed India’s 1st remote health monitoring system.

a) AIIMS-Bhopal
b) AIIMS-Jodhpur
c) AIIMS-Rishikesh
d) AIIMS-Raipur

Answer-c) AIIMS-Rishikesh
Explanation:
The All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)– Rishikesh (Uttarakhand) and Bharat Electronics Limited (BEL), an Indian state-owned aerospace and defence company, have jointly developed India’s 1st remote health monitoring system. With this help, the remote parameters of coronavirus (COVID-19)-infected patients quarantined in homes and hospitals can be detected from anywhere.

4.The Scientists of which space agency has measured wind speed on a brown dwarf.

a) European Space Agency (ESA)
b) Chinese National Space Agency (CNSA)
c) Indian Space Research Organization (ISRO)
d) National Aeronautics and Space Administration (NASA)

Answer-d) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Explanation:
Scientists at the NASA (National Aeronautics and Space Administration), the United States (US) space agency, has measured wind speed on a brown dwarf named 2MASS J10475385+2124234, which is located 32 light-years from Earth, by using the National Science Foundation’s Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) & NASA’s recently retired infrared observatory and the Spitzer Space Telescope.

5.The Researchers of which institute has developed ‘Digital stethoscope’ which can can listen to hear beats from a distance and record.

a) IIT Mandi
b) IIT Kanpur
c) IIT Bombay
d) IIT Madras

Answer-c) IIT Bombay
Explanation:
A team from Biomedical Engineering & Technology incubation Centre (BETiC) at the Indian Institute of Technology of Bombay (IIT-B) has developed a “digital stethoscope” that can listen to hear beats from a distance and record them. Thus the smart stethoscope minimises the risk to doctors and health care professionals who are handling COVID- 19 (Coronavirus) patients.

6.With which smartphone company Google ties up to create coronavirus contact tracing technology using Bluetooth signals?

a) Xiaomi
b) Samsung
c) Apple
d) Lenovo

Answer-c) Apple
Explanation:
Apple Inc.,an American multinational technology company,has partnered with Google LLC have jointly create a coronavirus (COVID-19) contact tracing technology using Bluetooth signals.

Also Read: Marketing Awareness Questions

7.Shanti Hiranand who passed away in April 2020 is __.

a) Actor
b) Classical Singer
c) Director
d) Social Activist

Answer-b) Classical Singer
Explanation:
Shanti Hiranand, renowned Hindustani Classical singer and Padma Shri awardee passed away at the age of 87 in Gurugram, Haryana. She was born in 1932 in Lucknow, Uttar Pradesh (UP).

8.Name the Indian former RBI governor who has been part of IMF’s 12-member External Advisory Group.

a) Bimal Jalan
b) Y Venugopal Reddy
c) C Rangarajan
d) Raghuram Rajan

Answer-d) Raghuram Rajan
Explanation:
The International Monetary Fund (IMF) Managing Director (MD) Kristalina Georgieva named former Reserve Bank of India (RBI) governor Raghuram Rajan and 11 others to its new External Advisory Group.

9.The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) comprises how many members?

a) Seven
b) Six
c) Five
d) Eight

Answer-d) Eight

10.Which year was Quit India movement launched?

a) 1941
b) 1939
c) 1945
d) 1942

Answer-d) 1942

11.Who is the Director General of the World Health Organisation?

a) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus
b) Kristalina Georgieva
c) David Malpass
d) Ursula von der Leyen

Answer-a) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus

12.The Union Minister of Petroleum and Natural Gas and Steelis the Indian delegate in G20 extraordinary energy ministers virtual meeting 2020. Who is the present Union Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel?

a) Dharmendra Pradhan
b) Raj Kumar Singh
c) Thaawar Chand Gehlot
d) Krishan Pal

Answer-a) Dharmendra Pradhan
Explanation:
The Union Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel Dharmendra Pradhan has attended the G20 Extraordinary Energy Ministers’meeting 2020 on behalf of India through video conferencing. The meeting was presided over by Saudi Arabia as the president & focused on the ways and means to ensure stable energy markets, which have been affected due to decrease in demand because of coronavirus (COVID-19) pandemic.

Also Read: Marketing Awareness Questions

13.Name the institute under Department of Science and Technology (DST) which developed disinfection gateway & face mask disposal bin.

a) Central Electronics Engineering Research Institute
b) Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Science and Technology
c) National Institute of Science Technology and Development Studies
d) Central Scientific Instruments Organisation

Answer-b) Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Science and Technology
Explanation:
Scientists at Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Science and Technology (SCTIMST), Trivandram, Kerala, an autonomous institute under the Department of Science and Technology (DST), Government of India (GOI), have designed two technologies- disinfection gateway and face mask disposal bin to fight COVID-19 pandemic.

14.Zimbabwean Cricketer Jackie du Preez who passed away recently played for which nation (initially)?

a) Kenya
b) England
c) New Zealand
d) South Africa

Answer-d) South Africa
Explanation:
Former Zimbabwean cricketer Jackie du Preez passed away due to long-standing heart condition in Harare at the age of 77, who played for South Africa in Zimbabwe’s pre-independence days. He played in two Tests for South Africa in 1967.

15.When was National Safe Motherhood Day (NSMD) celebrated annually?

a) April 8
b) March 29
c) April 11
d) May 4

Answer-c) April 11
Explanation:
National Safe Motherhood Day (NSMD) is celebrated annually on April 11, to raise awareness on proper healthcare and maternity facilities to pregnant and lactating women. NSMD is an initiative of the White Ribbon Alliance India (WRAI) to ensure that every woman should have the availability and enough access to care during pregnancy, childbirth and postnatal service.

16.The HRD Ministry has launched which portal to monitor and record its efforts to combat COVID-19- related challenges?

a) Shakti
b) Yukti
c) Shiksha
d) Sanchay

Answer-b) YUKTI

17.When did Jallianwala Bagh massacre take place?

a) April 13, 1919
b) April 11, 1919
c) April 12, 1919
d) April 12, 1920

Answer-a)April 13, 1919

18.Which smartphone manufacturer along with Google is making a software similar to Arogya Setu to enable COVID-19 contact tracing through phones?

a) OnePlus
b) Apple
c) Huawei
d) Xiaomi

Answer-b) Apple

Also Read: Antonyms – English Awareness


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *