• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 08.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.Forest fire near Chernobyl nuclear accident site increased nuclear radiation levels. Chernobyl nuclear power plant is in ——————.

a) France
b) Indonesia
c) Ukraine
d) Germany

Answer-c) Ukraine

2.Who among the following has been appointed as the new chairman of NASSCOM?

a) Pravin Rao
b) Akash Ahuja
c) Somil Rawat
d) Mohit Prakash

Answer-a) Pravin Rao

3.Due to the COVID-19 effect, the salary of PM, President and MPs will be cut by ——–.

a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 30%

Answer-d) 30%

4.What is the percentage cut in salaries of all MPs, President, Vice president and Governors for FY 2020-21 as approved by Cabinet (effect from April 1, 2020)?

a) 25%
b) 15%
c) 10%
d) 30%

Answer-d) 30%
Explanation:
Union Cabinet headed by Prime Minister (PM) Narendra Modi has approved an ordinance of 30% cut in the salaries of all Members of Parliament (MPs) for FY 20-21 and a two-year suspension (2020-21 and 2021-22) of the MP Local Area Development (MPLAD) scheme so that the amount saved can go to the Consolidated Fund of India to fight COVID-19. This announcement was made by Prakash Javadkar, Union Minister for Information and Broadcasting.

5.National Highway Authority of India (NHAI) has achieved the record of constructing 3, 979 Km highways in FY20. Who is the Chairman of NHAI?

a) Ashok Kumar Gupta
b) Sukhbir Singh Sandhu
c) Bhagwan Lal Sahni
d) H. L. Dattu

Answer-b) Sukhbir Singh Sandhu
Explanation:
National Highways Authority of India (NHAI) has achieved the highest ever highway construction feat with an accomplishment of 3,979 km of national highways in the financial Year 2019-20.However, it has completed 88% of highway construction against the target of building 4,500 km highways in FY-20. In the FY 2018-19, NHAI constructed 3,380 km of National Highways. Sukhbir Singh Sandhu is the chairman of NHAI.

Also Read: Marketing Awareness Questions

6.Name the Indian state/UT which has announced 5T (Testing, Tracing, Treatment, Teamwork & Tracking and monitoring) plan to control Covid-19.

a) New Delhi
b) Punjab
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Answer-a) New Delhi
Explanation:
Delhi Chief Minister(CM) Arvind Kejriwal announced a 5T plan which includes- Testing, Tracing, Treatment, Teamwork & Tracking and monitoring to control the spread of COVID-19 in the state.

7.Which Indian ministry has designated DigiLocker as the sole National Academic Depository (NAD).

a) Ministry of Commerce and Industry
b) Ministry of Information and Broadcasting
c) Ministry of Communications and Information Technology
d) Ministry of Human Resource and Development

Answer-d) Ministry of Human Resource and Development
Explanation:
DigiLocker, an online document wallet has been designated as the sole National Academic Depository (NAD) by the Ministry of Human Resource and Development (MHRD) to enable educational institutions to store digital copies of academic awards, mark sheets and certificates on the cloud-based service.

8.What is the grant announced by US government for India through its aid agency USAID (United States Agency for International Development)?

a) 2.1 million
b) 2.3 million
c) 2.9 million
d) 1.7 million

Answer-c) 2.9 million
Explanation:
The US (United States) Government, through its aid agency USAID (United States Agency for International Development), has announced a grant of USD (United States Dollar) 2.9 million to India to fight against Coronavirus.

9.What is the Name of tiger which was from New York’s Bronx zoo & infected with Covid-19?

a) Siri
b) Nadia
c) Clara
d) Sara

Answer-b) Nadia
Explanation:
As a result of new report on four-year-old Malayan tiger named Nadia at New York’s Bronx Zoo being infected with the COVID-19, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) has issued an advisory regarding containing and management of COVID-19 in National Parks, Sanctuaries & Tiger Reserves and advised to Constitute a Task Force or Rapid Action Force with Field Managers, Veterinary doctors, Frontline staff, to manage the situation as quickly as possible.

10.The Reserve Bank of India (RBI) has relaxed norms to increase the number of days that a State/UT can continue to overdraft to how many days (from 14 days)?

a) 33 days
b) 21 days
c) 18 days
d) 24 days

Answer-b) 21 days
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) has decided to increase the number of days that a State/UT can continue to overdraft to 21 working days from the current stipulation of 14 working days as they are facing cash flow mismatches due to coronavirus.

Also Read: Antonyms – English Awareness

11.Name the Payments Bank which has joined with Bharati AXA General Insurance and launched “Bharti AXA Group Health Assure Policy” & “Group Hospital Cash” insurance plans.

a) Jio Payments Bank
b) India Post Payments Bank
c) Fino Payments Bank
d) Airtel Payments Bank

Answer-d) Airtel Payments Bank
Explanation:
Airtel Payments Bank has collaborated with Bharati AXA General Insurance to offer financial protection for COVID-19 via two different health insurance plans. The plan named “Bharti AXA Group Health Assure Policy”offers a lump sum benefit of Rs 25,000 and the other plan “Group Hospital Cash”will offer a daily benefit of starting Rs 500.

12.According to the Asian Development Outlook (ADO) 2020, the Indian economy is forecasted to grow at ————— in FY 2020-21.

a) 3.5%
b) 3.8%
c) 4%
d) 6.2%

Answer-d) 6.2%

13.International Day of Sport for Development and Peace is observed every year on ————-.

a) 3 April
b) 4 April
c) 5 April
d) 6 April

Answer-d) 6 April

14.Name the Organisation which has confirmed ‘Force Majeure’ was not applicable in case of COVID-19.

a) Life Insurance Council of India
b) Financial Stability and Development Council
c) Indian Council for Financial Reserach
d) Finance Council of India

Answer-a) Life Insurance Council of India
Explanation:
In a move to reassure COVID-19 health policy holders, the Life Insurance Council of India has confirmed that the clause of ‘Force Majeure’ will not apply in case of COVID-19 death claims and it is applicable for both state-run and private life insurance players. Force Majeure Originated as a term in French law in the 1880s, it states that in the event of any force majeure or disaster that affects the normal functioning of the life insurer then it can temporarily suspend the claims by making the contract null or invalid.

15.With Which company Punjab National Bank Housing Finance (PNBHF) signed an agreement to raise USD 75 million fund?

a) Shanghai Cooperation Agency
b) Unites States Agency for International Development
c) Japan International Cooperation Agency
d) Australian Agency for Development

Answer-c) Japan International Cooperation Agency
Explanation:
The Punjab National Bank Housing Finance (PNBHF) has signed an agreement with Japan International Cooperation Agency (JICA) to raise USD 75 million (about Rs 566 crore) & with Citibank for USD 25 million (about Rs 188 crore) to provide loans to affordable housing segment to improve the lives of low-income households & to promote sustainable economic growth in India.

Also Read: Marketing Awareness Questions

16.Name the person who has been appointed as the chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM).

a) Debjani Ghosh
b) UB Pravin Rao
c) Rekha M Menon
d) Keshav Murugesh

Answer-b) UB Pravin Rao
Explanation:
The National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) appoints Infosys Chief Operating Officer(COO) UB Pravin Rao as its chairman & chairman and senior managing director of Accenture in India Rekha M Menon as its vice president for 2020-21.

17.Name the Indian women’s Cricketer who has been appointed as the Brand Ambassador for PepsiCo.

a) Poonam Yadav
b) SmrithiMandhana
c) Shafali Verma
d) Mithali Raj

Answer-c) Shafali Verma
Explanation:
Beverage Major PepsiCo has named Shafali Verma, 16 years old, Indian Women Cricketer, as one of its brand ambassadors for one year. Pepsi will be Shafali’s first contract with a major brand. The beverage firm recently signed Bollywood star Salman Khan as its face for 2 years.

18.Name the Institute/Organisation which developed Personnel Sanitisation Enclosure (PSE), Full Face Mask (FFM) for healthcare professionals.

a) DRDO
b) ISRO
c) IIT-Kanpur
d) IISC-Bengaluru

Answer-a) DRDO
Explanation:
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed Personnel Sanitisation Enclosure (PSE), Full Face Mask (FFM) for healthcare professionals against the COVID-19 pandemic.PSE is a portable full body disinfection chamber which enables decontaminating a person at a time & is equipped with a sanitiser and soap dispenser.

19.NASA has unveiled a plan named as —————— to establish the first human base camp on the Moon’s south pole by 2024?

a) Dawn
b) Maven
c) Phoenix
d) Artemis

Answer-d) Artemis

20.Food Corporation of India (FCI) has set a new record in single day transportation of food grains. FCI is headquartered in —————–.

a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Agra

Answer-c) New Delhi

21.Kobe Bryant will be posthumously inducted into the Naismith Memorial Hall of Fame. Kobe Bryant was related to ————-.

a) Hockey
b) Football
c) Cricket
d) Basketball

Answer-d) Basketball

Also Read: English Awareness Questions

22.Department of Science and Technology sets up Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH) in Society for Innovation and Entrepreneurship (SINE). SINE is umbrella organisation of which Indian institute?

a) IIT-Bombay
b) IIT-Mandi
c) IIT-Roorkee
d) IIT-Delhi

Answer-a) IIT-Bombay
Explanation:
The National Science & Technology Entrepreneurship Development Board (NSTEDB) of Department of Science and Technology (DST) has formulated Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH) with an outlay of Rs.56 crore to source and support startups that address COVID-19 challenges by way of funding. The funding varies between Rs 50 lakhs to Rs 200 lakhs per startup. For this purpose, DST has nominated Society for Innovation and Entrepreneurship (SINE),an umbrella organisation at Indian Institute of Technology (IIT) Bombay. SINE will be supported by Indian STEPs and Business Incubator Association (ISBA) in implementation of the program.

23.Name the Indian state which has deployed India’s 1st automated “COVID- 19 Monitoring System Application”.

a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Answer-d) Telangana
Explanation:
The Public Health and Family Welfare Department of the government (govt) of Telangana deployed India’s first automated “COVID- 19 Monitoring System Application”. The application (app) was developed by startup Vera Smart Healthcare and launched by Telangana Director of Public Health Dr G Srinivas Rao. Objective: The objective of this app is to identify patients, undertake live surveillance, track, monitor and to provide real-time analytics to the Chief Minister and state health department.

24.The theme for World Health Day 2020 is ‘To Support nurses and midwives’. The Day is celebrated every year on?

a) April 4
b) March 14
c) April 7
d) June 6

Answer-c) April 7
Explanation:
World Health Day is observed annually on April 7, under the sponsorship of the World Health Organization (WHO), to spread about equal healthcare facilities worldwide, the importance of Health and Wellness and to kill myths around Health. Theme of the year 2020: To Support nurses and midwives. WHO announced 2020 as year for Nurse and Midwife.

25.The International Day of Reflection on the 1994 Genocide against the Tutsi in Rwanda is observed annually on which date?

a) January 28
b) October 7
c) March 12
d) April 7

Answer-d) April 7
Explanation:
The International Day of Reflection on the 1994 Genocide against the Tutsi in Rwanda is observed every year on April 7, since 2004 to commemorate the murder of more than 1 million people, majorly consist of Tutsi, Twa & moderate Hutu- group of African Great lakes region & others who opposed the genocide in Rwanda and to reflect on the suffering of those who survived. This year marks its 26th anniversary.

26.2021 World Games has been postponed due to clashes with Tokyo Olympics. 2021 World Games were scheduled to take place in ———————-.

a) Shanghai, China
b) Birmingham, Alabama
c) Moscow, Russia
d) Dubai, UAE

Answer-b) Birmingham, Alabama

27.Recently, MK Arjunan passed away. He was a famous ————-.

a) Journalist
b) Music composer
c) Painter
d) Politician

Answer-b) Music composer


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *