• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 09.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.Government has launched a learning platform for all frontline healthcare professionals to combat COVID-19. What is the platform called?

a)IGot
b)INext
c)IStudy
d)ILEAN

Answer- a) IGot

2.Which airlines has decided to rehire 16,500 employees laid off due to pandemic?

a) Air India
b) Air Canada
c) Air Asia
d) SpiceJet

Answer- b) Air Canada

3.When did NASA introduce America’s first astronauts?

a) April 8, 1960
b) April 9, 1961
c) April 9, 1959
d) April 7, 1958

Answer- c) April 9, 1959

4.The global chemical weapons watchdog blamed which nation for toxic attacks?

a) Turkey
b) Iran
c) Syria
d) North Korea

Answer- c) Syria

5.Name the initiative which was launched by Human Resource and Development Ministry along with AICTE for students to fight covid-19.

a) Shagun
b) Samrath
c) Samridhhi
d) Samadhan

Answer-d) Samadhan
Explanation:
To empower innovation among students the Innovation Cell of the Ministry of Human Resources Development (HRD) and All India Council for Technical Education (AICTE) in collaboration with Forge and InnovatioCuris launched a mega online challenge – SAMADHAN.

6.How many pharma ingredients and Medicine’s where lifted from export ban list by Directorate General of Foreign Trade (DGFT) under Ministry of Commerce & Industry?

a) 21
b) 24
c) 12
d) 15

Answer-b) 24
Explanation:
Directorate General of Foreign Trade (DGFT) under Ministry of Commerce & Industry has removed export restrictions on 24 pharma ingredients including 12 active pharmaceutical ingredients (API) and 12 formulations by exercising the powers conferred by Section 3 of the Foreign Trade (Development & Regulation) Act, 1992. In this regard, amendment has been made in the chapter 29 and 30 of the Schedule 2 of the ITCHS (Indian Trade Clarification based on Harmonized System) Export Policy, 2018 which is related APIs and formulations.

Also Read: English Awareness Questions

7.Which Indian city ranked as top Smart City in India for its execution of smart projects in handling COVID-19 pandemic?

a) Trichy
b) Indore
c) Ahmedabad
d) Hyderabad

Answer-c) Ahmedabad
Explanation:
The city of Ahmedabad in Gujarat has been ranked as the top Smart City in India for its execution of smart projects in handling COVID-19 pandemic. The Command and Control Centre of Ahmedabad’s Smart City Development Ltd (SCDL) has played a key role in this achievement with proper enforcement and monitoring of lockdown.

8.As per Comptroller and Auditor General’s (CAG) report, What percentage of crimes related to environment in the country committed in Rajasthan during 2014-16?

a) 26.31%
b) 29.18%
c) 44.12%
d) 40.59%

Answer-d) 40.59%
Explanation:
In accordance with the report by the Comptroller and Auditor General (CAG) for the year ended March 31, 2018, 40.59% of the crimes related to the environment in the country were committed in Rajasthan (RJ) during 2014-16. The major crimes were violation of Forest (Conservation) Act, 1980 and Wildlife Protection Act, 1972 which resulted in using of forest land for non-forest purposes without approval of government and capturing, poisoning, snaring or trapping of wild animals respectively.

9.Which Indian ministry divides Health centres into 3-category for Covid-19 patients?

a) Ministry of Human Resource and Development
b) Ministry of Health and Family Welfare
c) Ministry of Commerce and Industry
d) Ministry of Home Affairs

Answer-b) Ministry of Health and Family Welfare
Explanation:
To ensure maximum use of resources in the care of coronavirus (COVID-19) patients, the Ministry of Health and Family Welfare (MOHFW) has proposed to divide the health centers into 3 categories namely- COVID Care Centre, Dedicated COVID Health Centre and Dedicated COVID Hospital.

10.What is the grant that was allocated by SAARC Development Fund for Covid-19 projects?

a) 30 million
b) 25 million
c) 20 million
d) 5 million

Answer-d) 5 million
Explanation:
The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Development Fund (SDF) has allocated USD 5 million (about Rs 38 crore) for COVID-19 projects in 8-member countries, to mitigate the financial losses and severe socio-economic impact of the pandemic.

11.Name the Public Sector Bank which has initiated 4 schemes (for SHG, FPO and farming community) to tackle impact of Covid-19.

a) Bank of Baroda
b) Bank of Maharashtra
c) Punjab National Bank
d) Syndicate Bank

Answer-a) Bank of Baroda
Explanation:
To provide financial relief to the agriculture sector which is under distress due to COVID-19, the Bank of Baroda (BoB) has initiated four agro schemes for Women Self Help Groups (SHGs), Farmer Producer Organizations (FPO/FPC) and farming community. The schemes are: Additional Assurance to SHGs- COVID-19, Baroda Emergency Credit Line for Farmer Producer Organization (FPO/FPC), Baroda Special Scheme for existing Agriculture Investment Credit borrowers, Baroda Special Scheme for existing BKCC borrowers impacted by COVID-19.

12.Small Industries Development Bank of India (SIDBI) announced to provide emergency working capital of up to __ for Small and Medium Enterprises (SMEs).

a) 50 Lakh
b) 1 crore
c) 25 Lakh
d) 2 Crore

Answer-b) 1 crore
Explanation:
The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has announced that it will provide emergency working capital of up to Rs 1 crore to Small and Medium Enterprises (SMEs). The SIDBI Assistance to Facilitate Emergency response against coronavirus (SAFE) loan limit has been increased to 2 crores from Rs 50 lakhs.

Also Read: Marketing Awareness Questions

13.Name the person who has been appointed as MD&CEO of Bharti AXA Life Insurance company.

a) Vikas Seth
b) TapanSinghel
c) Parag Raja
d) SCKhuntia

Answer-c) Parag Raja
Explanation:
Bharti AXA Life Insurance Company appointed Parag Raja as the new MD (Managing Director) & CEO (Chief Executive Officer). The appointment will be subject to the requisite approval from the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). Parag Raja will be the successor of Vikas Seth.

14.Which Japanese multinational company has acquired 80.1% share capital of swiss based ABB Management Holding AG?

a) Nokia
b) Mitsui
c) Huawei
d) Hitachi

Answer-d) Hitachi
Explanation:
The Competition Commission of India (CCI) approved the proposed acquisition of 80.1% share capital of ABB Management Holding AG by Hitachi Limited from ABB Ltd, where ABB Management will hold the entire power grid business of ABB.

15.Name the company which has acquired 100% stake in GMR Kamalanga Energy Limited.

a) RattanIndia Power Ltd
b) JSW Energy Ltd.
c) Indraprastha Power Generation Company Ltd
d) Tata Power Company Ltd

Answer-b) JSW Energy Ltd.
Explanation:
The Competition Commission of India (CCI) has approved 100% acquisition of GrandhiMallikarjuna Rao (GMR) Kamalanga Energy Limited (Ltd) by Jindal South West (JSW) Energy Ltd under section 31(1) of the Competition Act, 2002.

16.Name the ministry which has launched the portal to issue certificate of origin for exporters.

a) Ministry of Commerce and Industry
b) Ministry of Health and Family Welfare
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Defence

Answer-a) Ministry of Commerce and Industry
Explanation:
Commerce & Industry Ministry created an online platform to issue key documents required for exports to countries with which India has trade agreements. It is designed as a single-point access for all Free Trade Agreements (FTAs), Preferential Trade Agreements (PTAs), all designated Certificate of Origin (CoO) issuing agencies and for all export products to facilitate shipment during the COVID-19 crisis.

17.Which Company has signed contract from Indian Army to install state-of-the-art IT enabled network under ‘Network of Spectrum (NFS)’?

a) Larsen & Toubro Limited
b) TCL Limited
c) JMC Projects
d) Gammon India Ltd

Answer-a) Larsen & Toubro Limited
Explanation:
The Smart World and Communication Business Unit (SW&C BU) of Larsen & Toubro Limited (L&T), an Indian multinational conglomerate company, has received a large order from the Indian Army to install state-of-the-art IT(Information Technology) based state-of-the-art systems, which will be used to operate the armed force network under the ‘Network of Spectrum (NFS)’.

18.Which Organisation/Institute along with Wipro 3D to create full face shield for healthcare personnel treating coronavirus patients?

a) ISRO
b) DRDO
c) IIT-Hyderabad
d) IIT-Kanpur

Answer-b) DRDO
Explanation:
The Defence Research and Development Organisation (DRDO), an agency of the Government of India charged with the military’s research and development,has partnered with private firm Wipro 3D to create a full face shield, which is meant to be helpful for doctors and nurses who are treating patients infected with coronavirus (COVID-19).

Also Read: Antonyms – English Awareness

19.Honor Blackman who passed away in April 2020 is __.

a) Singer
b) Musician
c) Actress
d) Photographer

Answer-c) Actress
Explanation:
Honor Blackman, one of the memorable co-stars of the early James Bond films, passed away at the age of 94 in Lewes, Sussex, England. She was born on August 22, 1925 in Plaistow, Essex, England.

20.Radomir Antic who died in April 2020 is a famous coach in which sports?

a) Swimming
b) Hockey
c) Cricket
d) Football

Answer-d) Football
Explanation:
Radomir Antic, Serbian football manager and player, the only man to have coached Barcelona, Real Madrid and Atlético Madrid, passed away at the age of 71 in Madrid, Spain. He was born on November 22, 1948 in Zitiste, Serbia.

21.When was International Romani Day was observed annually?

a) April 6
b) April 8
c) April 3
d) April 5

Answer-b) April 8
Explanation:
The International Romani Day is observed on April 8 globally to raise awareness of the issues faced by Romani people and to celebrate Romani culture.

22.Who has become the Democratic nominee for the US Presidential Elections 2020?

a) Joe Biden
b) Bernie Sanders
c) Elizabeth Warren
d) Michael Bloomberg

Answer- a) Joe Biden

23.Which state/UT has become the first one to extend the lockdown till April 30, 2020?

a) Delhi
b) Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) Odisha

Answer- d) Odisha

24.Who is the top-ranked Indian billionaire on the Forbes’s 2020 list of world’s top billionaires?

a) Sunil Mittal
b) Mukesh Ambani
c) Uday Kotak
d) Radhakishan Damani

Answer- b) Mukesh Ambani

25.Who has topped the Forbes list of World’s Billionaires in 2020?

a) Jeff Bezos
b) Bill Gates
c) Bernard Arnault
d) Mark Zuckerberg

Answer- a) Jeff Bezos

Also Read: Marketing Awareness Questions


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *