• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 07.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.At the end of last week of March 2020, India’s Gold reserves stood at?

a) $73.83 billion
b) $18.93 billion
c) $26.48 billion
d) $30.89 billion

Answer –d) $30.89 billion

2.The FIFA Under-17 Women’s World Cup that was scheduled in November has been postponed. Which of the following country is the host for FIFA under-17 Women’s World Cup?

a) China
b) India
c) France
d) Russia

Answer –b) India

3.Name the Indian state which topped all-India level for micro-irrigation (MI), under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) for FY20 (2019-20).

a) Punjab
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

Answer-d) Tamil Nadu
Explanation:
Tamil Nadu has topped the all-India level for micro-irrigation (MI), under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY), with a coverage of 2,06,853.25 ha for the year financial year 2019-20& It is followed by Karnataka and Gujarat respectively. In the cumulative coverage of MI from 2015-20, Karnataka topped with coverage of 8,15,690.31 ha.

4.Which Indian organisation has given its approval to Diagnostic machines used to test drug-resistant tuberculosis (TB) for conducting Covid-19 tests?

a) All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)
b) Indian Council of Medical Research (ICMR)
c) Indian Council of Agricultural Research (ICAR)
d) Medical Council of India (MCI)

Answer-b) Indian Council of Medical Research(ICMR)
Explanation:
Indian Council of Medical Research (ICMR) has given its approval to Diagnostic machines used to test drug-resistant tuberculosis (TB) for conducting Covid-19 tests. In this regard, Truenat beta CoV test on Truelab workstation will be used for screening test of COVID-19.Currently India is using real time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) testing approved by United States and Food and Drug Administration (FDA).

5.The beneficiaries of which scheme can avail free testing in Private labs and treatment in empanelled hospitalsfor Covid-19 in India?

a) AamAadmiBima Yojana
b) Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
c) BhamashahSwasthyaBima Yojana
d) JanashreeBima Yojana

Answer-b) Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
Explanation:
The National Health Authority (NHA) nodal agency of implementation of AB-PMJAY has announced that more than 50 crore eligible citizens under the health insurance scheme of Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) will avail free testing through private labs and treatment for COVID-19 in empanelled hospitals to increase the supply of testing and treatment facilities in the country.

6.Which of the following institute has developed low-cost face shields for protection of first-line healthcare professionals fighting COVID-19?

a) IIT Madras
b) IIT Delhi
c) IISc Bengaluru
d) IIT Roorkee

Answer –d) IIT Roorkee

Also Read: Marketing Awareness Questions

7.Recently, the competition commission of India gave the nod for the acquisition of stakes in Religare Health Insurance by ————-.

a) HDFC Ergo
b) Trishikhar Ventures
c) ICICI Lombard
d) Mahalaxmi Insurance

Answer –b) Trishikhar Ventures

8.Name the Banks which was nominated by Central government for collecting donations of PM CARES fund (in addition to SBI).

a) Indian Overseas Bank
b) Punjab National Bank
c) Housing Development Finance Corporation
d) Both 1) and 3)

Answer-d) Both a) and c)
Explanation:
State-owned Indian Overseas Bank (IOB) and private lender Housing Development Finance Corporation (HDFC) Bank have been nominated for the collection of donations for Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund (PM-CARES Fund) – Earlier State Bank of India (SBI) was announced as the Banking partner of PM-CARES fund.

9.Name the person who has been conferred with Hero to Animal award given by PETA.

a) Ashok Gehlot
b) Naveen Patnaik
c) Amarinder Singh
d) SarbanandaSonowal

Answer-b) Naveen Patnaik
Explanation:
Naveen Patnaik, Chief Minister of Odisha, has been conferred with Hero to Animals Award by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India for allocating funds to feed community animals in five municipal corporations and all 48 municipalities of Odisha during the COVID-19 lockdown. He has allocated Rs 54 lakhs from a relief fund for the same.

10.The Central government has formed 10-member group to fight Coronavirus crisis. Who is the chairman of the group?

a) Harsh Vardhan
b) V G Somani
c) Amitabh Kant
d) VK Paul

Answer-c) Amitabh Kant
Explanation:
To deal with Covid-19 epidemic, the central government has constituted a 10-member group under the chairmanship of NITI (National Institution for Transforming India) Aayog CEO (Chief Executive Officer) Amitabh Kant.

11.Which among the following railway manufacturing unit has developed low-cost ventilator ‘Jeevan’ to fight COVID-19?

a) Rail Coach Factory, Kapurthala
b) Diesel Locomotive Works, Varanasi
c) Integral Coach Factory, Chennai
d) Rail Wheel Factory, Bangalore

Answer-a) Rail Coach Factory, Kapurthala
Explanation:
The Indian Railways’ coach producing unit Rail Coach Factory (RCF), Kapurthala in Punjab has developed a low-cost ventilator ‘Jeevan’ to combat covid-19 crisis.The cost of “Jeevan”is around Rs 10,000 without the compressor and it will not rise over Rs 30,000 even after adding a few more indicators.The ventilator is now awaiting the final clearance from the Indian Council of Medical Research (ICMR).

12.Aerobiosys Innovations the start-up that incubated at which Indian institute has developed low cost ventilator called “Jeevan Lite”?

a) IIT Mandi
b) IIT Delhi
c) IIT Hyderabad
d) IIT Madras

Answer-c) IIT Hyderabad
Explanation:
Aerobiosys Innovations Private Limited, a start-up incubated at The Center for Healthcare Entrepreneurship (CfHE) in the Indian Institute of Technology-Hyderabad (IIT-H)– Telangana, has designed a low-cost portable emergency ventilator called ‘Jeevan Lite’ which can be run through mobile app with Internet access and it can run on battery for 5 hours in case of power cut.

Also Read: Antonyms – English Awareness

13.By which year NASA has planned to set up ‘Artemis’ the first human base camp in South pole of moon?

a) 2022
b) 2025
c) 2023
d) 2024

Answer-d) 2024
Explanation:
National Aeronautics and Space Administration (NASA) unveiled its plan to setup ‘Artemis’, the first human base camp on Moon’s South Pole by 2024 through a 13-page report titled “NASA’s Plan for Sustained Lunar Exploration and Development”. The Artemis program aims to land first woman and next man on the moon by 2024. The program is carried out by NASA along with European Space Agency (ESA), the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), Canadian Space Agency (CSA) and the Australian Space Agency (ASA).

14.Which of the following organisation has recommended antibody tests for speedy detection of COVID-19 cases in India?

a) All India Institute of Medical Science, New Delhi
b) Indian Council of Medical Research
c) Central Drugs Standard Control Organisation
d) Council of Scientist and Industrial Research

Answer –b) Indian Council of Medical Research

15.Government has offered about ₹10 Crore Hydroxychloroquine tablets for healthcare workers. Hydroxychloroquine is normally used to treat ———-.

a) HIV
b) Tuberculosis
c) Dengue
d) Malaria

Answer –d) Malaria

16.Minister of State Human Resource Development launched a Hackathon named as ———– to find working solutions for overcoming COVID-19 pandemic.

a) Hack the Crisis-India
b) Be the solution
c) Work from Home –India
d) No boundaries- India

Answer –a) Hack the Crisis-India

17.Name the Sportsperson who has been inducted into Naismith memorial hall of fame (in April 2020).

a) Roger Federer
b) Sachin Tendulkar
c) Usain Bolt
d) Kobe Bryan

Answer-d) Kobe Bryan
Explanation:
Kobe Bryan the American Basketball player & 5-time NBA champion, will be posthumously inducted into the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, Springfield, Massachusetts on August 29, 2020 along with 8 other honourees.

18.Find the country which was banned from participating in Weightlifting events in Tokyo Olympics by International Weightlifting Federation.

a) Thailand
b) Malaysia
c) Singapore
d) Both a) and b)

Answer-d) Both a) and b)
Explanation:
International Weightlifting Federation’s (IWF) Independent Member Federation Sanctions Panel (IMFSP) has banned Thailand (Thai Amateur Weightlifting Association (TAWA) – for 3yrs ) and Malaysia (Malaysian Weightlifting Federation (MWF) for 1year) from participating in weightlifting events at the Tokyo Olympics due to multiple doping offences.

19.Cricketer Stephen O’Keefe who retires from 1st class cricket recently, belongs to which country?

a) Australia
b) New Zealand
c) England
d) South Africa

Answer-a) Australia
Explanation:
Former Australian Test Spinner Stephen Norman John O’Keefe, 35 years old, has retired from first-class cricket after being omitted from New South Wales’ list of contracted players for the next domestic season.

Also Read: Marketing Awareness Questions

20.Which Indian football club has signed 2-year contract with Omid Singh, the Iran’s Indian origin footballer?

a) Mahun Bagan AC
b) Churchill Brothers SC
c) East Bengal FC
d) Salgaocar FC

Answer-c) East Bengal FC
Explanation:
East Bengal F.C (Football Club),a professional football Club based in Kolkata, West Bengal (WB), has signed Iran’s Indian-origin footballer Omid Singh (29) for a 2-year deal.

21.China’s Zhang Guowei who retires recently in April 2020 belongs to which sports?

a) Javelin Throw
b) Shot Put
c) Long Jump
d) High Jump

Answer-d) High Jump
Explanation:
China’s world silver- medallist high jumper Zhang Guowei (28) renowned for his flamboyant twerking celebrations, announced his retirement in high jumping.He has won silver at the Beijing 2015 World Championships and represented China in the London Olympics 2012 and Rio 2016 Olympics.

22.Name the person who authored the book named “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs” along with epidemiologist Michael Osterholm.

a) Daniel Defoe
b) Albert Camus
c) Paolo Giordano
d) Mark Olshaker

Answer-d) Mark Olshaker
Explanation:
To provide better understanding and prevention of novel coronavirus (COVID-19), two new books are all set to release in May 2020. The books are: “How Contagion Works: Science, Awareness and Community in Times of Global Crisis” by Italian physicist Paolo Giordano. “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs” by epidemiologist Michael Osterholm and author Mark Olshaker. Both books will be published by Hatchette, US.

23.Who has written the book titled “How Contagion Works: Science, Awareness and Community in Times of Global Crisis”?

a) Stephen King
b) Daniel Defoe
c) Michael Crichton
d) Paolo Giordano

Answer-d) Paolo Giordano
Explanation:
To provide better understanding and prevention of novel coronavirus (COVID-19), two new books are all set to release in May 2020. The books are: “How Contagion Works: Science, Awareness and Community in Times of Global Crisis” by Italian physicist Paolo Giordano. “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs” by epidemiologist Michael Osterholm and author Mark Olshaker. Both books will be published by Hatchette, US.

24.Mahmoud Jibril who passed away in April 2020 is the former Prime Minister of which country?

a) Egypt
b) Sudan
c) Niger
d) Libya

Answer-d) Libya
Explanation:
Libya’s former Prime Minister (PM) Mahmoud Jibril el-Warfally (67) passed away in Cairo, Egypt due to Coronavirus. He was born on May 28, 1952 in Benghazi, Libya.He served as the interim Prime Minister (PM) of Libya for almost a year during the Libyan Civil War in 2011.

25.Kerala’s M.K Arjunan who died recently (in April 2020) is _.

a) Politician
b) Actor
c) Musician
d) Photographer

Answer-c) Musician
Explanation:
Famous Malayalam Music Composer M.K. Arjunan (fondly called as Arjunan Master) passed away at the age of 84 in Kochi, Kerala. He was born on March 1, 1936 in Fort Kochi, Kerala.Arjunan was awarded Kerala State award for the best composer in 2017 for Jayaraj’sBhayanakam.

Also Read: English Awareness Questions

26.Which edition of National Maritime Day (NMD) was celebrated on April 5, 2020?

a) 61
b) 57
c) 71
d) 36

Answer-b) 57
Explanation:
The 57th Edition of National Maritime Day (NMD) was celebrated on April 5, 2020 (celebrated since 1964). The day is observed annually to raise awareness in supporting intercontinental commerce and the global economy as the most well- organized, safe & sound, environmentally responsive approach of transporting goods from one corner to another corner of the world. The World Maritime Day 2020 was observed on September 24, 2020 (last Thursday of September annually).

27.The International Day of Conscience for the year 2020 is observed on __.

a) May 8
b) June 12
c) April 5
d) September 24

Answer-c) April 5
Explanation:
On April 5, 2020 The International Day of Conscience (IDC) is observed for the 1st time to recognize the need to establish stability, well-being, peaceful and friendly relations on the basis of respect for human rights and fundamental freedoms for all, irrespective of race, gender, language or religion & also to remind people to self-reflect, follow their conscience, & do the right things.

28.When was the International Day of Sport for Development and Peace celebrated on every year?

a) April 6
b) April 5
c) April 7
d) April 4

Answer-a) April 6
Explanation:
The International Day of Sport for Development and Peace (IDSP) is celebrated every year on April 6 to recognize the power of sport in promoting social change, community development and to encourage peace and understanding. IDSP 2020 marks its 7th edition.

29.India sends 6.2 tonnes of medical assistance to the Maldives amidst COVID crisis under which operation?

a) Saathi
b) Satark
c) Sanjeevani
d) Samarthan

Answer –c) Sanjeevani

30.International Mine Awareness Day is observed every year on ————-.

a) 01 April
b) 02 April
c) 03 April
d) 04 April

Answer –d) 4 April

31.Which of the following UN organisations has adopted ‘Global solidarity’ to fight against COVID-19?

a) United Nations General Assembly
b) World Bank Group
c) World Health Organisation
d) Food and Agriculture Organisation

Answer –a) United Nations General Assembly


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *