• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 16.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.Recently, The Ministry of Tourism has launched a webinar series titled ————-.

a) BharatDarshan
b) DekhoApnaDesh
c) IncredibleDesh
d) MeraBharat

Answer-b) DekhoApnaDesh

2.Recently, DRDO has developed a kiosk for COVID-19 sample collection named as ————–.

a) COVTEST
b) COVKIT
c) COVSACK
d) DRDOKIT

Answer-c) COVSACK

3.Which of the following state is using ‘COBOT-Robotics’ to serve food, medicine to COVID-19 patients?

a) Assam
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Jharkhand

Answer-d) Jharkhand

4.How many point appeal (Saptapadi) was made by PM Modi to the citizens of the nation as preventive measure of COVID-19durind announcement of extension of lockdown.

a) 7
b) 6
c) 12
d) 8

Answer-a) 7
Explanation:
Prime Minister (PM) Narendra Damodardas Modi extended the nationwide lockdown till May 3, 2020 to halt COVID-19 spread. He made 7 points appeal (Saptapadi) to the citizens of India as a preventive measure from COVID-19 disease.

5.Name the Organisation along with Fit India has organising the 1st ever live fitness sessions for school students during lockdown.

a) University Grants Commission
b) National Council of Educational Research and Training
c) Department of School Education
d) Central Board of Secondary Education

Answer-d) Central Board of Secondary Education
Explanation:
Fit India in collaboration with the Central Board of Secondary Education (CBSE) is organizing a first-of-a-kind live fitness session under its Fit India Active Day programme for school children across the country from 15th April 2020 at 9:30 am. The decision has been taken due to the nation-wide lockdown till May 3, 2020 to counter COVID-19 which has restricted the activities of children. These online sessions will enable children to practice fitness even at home in order to remain healthy. The guidelines of the Ministry of AYUSH (Ayurvedic, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy) to stay healthy and to build immunity will also be shared with students during this programme.

6.Name the 1st Indian state which initiated pool testing for COVID-19 (Approved by ICMR).

a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Kerala

Answer-c) Uttar Pradesh
Explanation:
The Indian Council of Medical Research (ICMR) has given its approval for pool testing to Uttar Pradesh (UP), making latter the first state to do so. The decision has been taken to maximize the sample testing on a daily basis asthe cases of COVID-19 positive patients are increasing in the state. As of April 13, 2020, the tally for coronavirus positive cases in the state is 558.

7.Name the Indian ministry which has announced COVID-19 training program for health care professionals of SAARC countries.

a) Ministry of Human Resource and Development
b) Ministry of External Affairs
c) Ministry of Health and Family Welfare
d) Ministry of Tribal Affairs

Answer-b) Ministry of External Affairs
Explanation:
The Ministry of External Affairs (MEA) has announced a training program on COVID-19 from April 17 for healthcare professionals from the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries, it will be carried out by the Centre’s Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) programme.

8.Jim Corbett National park has become India’s 1st Quarantine centre for animals. Where does Jim Corbett National park located?

a) Uttarakhand
b) Odisha
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan

Answer-a) Uttarakhand
Explanation:
Jim Corbett National Park, the India’s oldest forested wildlife sanctuary located in the Nainital district of Uttarakhand, has become the India’s 1st quarantine centre for animals with symptoms of coronavirus (COVID-19).

Also Read: English Awareness Questions

9.Which Indian Ministry has launched the Webinar series named “DekhoApnaDesh”?

a) HRD Ministry
b) Health Ministry
c) Tourism Ministry
d) Home Ministry

Answer-c) Tourism Ministry
Explanation:
In order to reach out to people amid COVID-19 lockdown, the Ministry of Tourism launched a webinar series called “DekhoApnaDesh”, which is based on tourism awareness and social history. The title of the first series is ‘City of Cities – Delhi’s Personal Diary’.

10.Find the airline company which launches India’s first cargo-on-seat flights to carry essentials amid Covid-19.

a) IndiGo
b) AirIndia
c) GoAir
d) SpiceJet

Answer-d) SpiceJet
Explanation:
SpiceJet on April 7, 2020 operated the country’s first cargo-on-seat flight to carry essentials amid Covid-19

11.Which of the following company has completed the acquisition of US-based Aleris Corp for $2.8 billion?

a) Hindalco
b) Tata Steel
c) Bharat Aluminium Company
d) Jindal Steel

Answer-a) Hindalco

12.Recently, Wolrd’s most famous Tour de France has been postponed in the wake of the Coronavirus pandemic. Tour de France is a/an ———— event.

a) Car rally
b) Badminton Tournament
c) Golf Championship
d) Cycle race

Answer-d) Cycle race

13.Name the Indian state which provides free food to citizens via Mukhya Mantri Didi Kitchen (MMDK).

a) Odisha
b) Jharkhand
c) Bihar
d) Assam

Answer-b) Jharkhand
Explanation:
Jharkhand has launched the Muhkya Mantri Didi Kitchen (MMDK) for providing free food to the most-needy, differently abled, children and identified poorest of the poor households in the villages. At present about 4185 community kitchens are being run in as many numbers of Panchayats in the state.

14.With which Public Sector Bank, the government telecom operator BSNL has partnered to launch Bharat InstaPay, UPI-based payment platform.

a) UCO Bank
b) Punjab National Bank
c) State Bank of India
d) Allahabad Bank

Answer-c) State Bank of India
Explanation:
Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) in partnership with the State Bank of India (SBI) has launched a Unified Payments Interface (UPI) based payment platform, Bharat InstaPay to enable all types of channel partners of BSNL to digitize their payment transactions on a round the clock basis/ real- time basis.

Also Read: Marketing Awareness Questions

15.Barclays has forecasted India’s GDP growth for 2020 as 0%. What is the India’s growth forecast as per International Monetary Fund (IMF) for FY21?

a) 2.5%
b) 1.6%
c) 1.9%
d) 1.2%

Answer-c) 1.9%
Explanation:
International Monetary Fund (IMF) in its “World Economic Outlook, April 2020” has decreased India’s GDP (Gross Domestic Products) growth rate to 1.9% for fiscal year 2020-21 starting April 1, 2020. It has also predicted that in FY 21-22 the Indian economy will recover strongly with a growth projection of 7.4%. This current projected GDP growth rate at 1.9% for 2020-21 is 3.9% lower than the January outlook and 5.1% lower than the projection made in 2019.

16.Name the term which is used by central bank under which funds are transferred from the Central Bank to the state and Union governments which empowers the public with money to buy things.

a) Train Money
b) Helicopter Money
c) Bus Money
d) Ship Money

Answer-b) Helicopter Money
Explanation:
This term Helicopter Money has been coined by American economist Milton Friedman in his famous paper “The Optimum Quantity of Money” of 1969. Helicopter money is an unconventional method used by the Central Bank under which the funds are transferred from the Central Bank to the state and Union government which empowers the public with money to buy things, resulting boost in the economy. It involves printing large sums of money and distributing it to the public denoting helicopter dropping money from the sky. It is a tool to bring the declining growth of the economy (recession) back on track.

17.Government has invited proposals to study effects of yoga, meditation in fighting COVID-19 under SATYAM programme. SATYAM works under ———-.

a) Department of Science and Technology
b) Council of Scientific and Industrial Research
c) Indian Council of Medical research
d) University Grants Commission

Answer-a) Department of Science and technology

18.The Democratic Republic of Congo has recorded a second Ebola death in days following more than seven weeks without a new case. What is the capital of the Democratic Republic of Congo?

a) Abuja
b) Kinshasa
c) Bangui
d) Kigali

Answer-b) Kinshasa

19.Which of the following has launched ‘Nearby Spot’ to help users find local stores selling essentials?

a) Flipkart
b) Phone Pe
c) Paytm
d) Google Pay

Answer-d) Google Pay

20.J Packirisamy the MD of Andhra Bank has been appointed as OSD (Officer on Special Duty) in Union Bank of India. Mrutyunjay Mahapatra CEO of Syndicate Bank has been appointed as OSD to which bank?

a) Canara Bank
b) Punjab National Bank
c) Indian Bank
d) UCO Bank

Answer-a) Canara Bank
Explanation:
Andhra Bank Managing Director (MD) J Packirisamy and Syndicate Bank Chief Executive Officer (CEO) Mrutyunjay Mahapatra were appointed as Officer on Special Duty (OSD) in the Union Bank of India (UBI) and the Canara Bank respectively.

Also Read: Marketing Awareness Questions

21.Name the Indian cricketer who has been appointed as the brand ambassador of PokerStars India.

a) Sachin Tendulkar
b) MS Dhoni
c) Virat Kohli
d) Rohit Sharma

Answer-b) MS Dhoni
Explanation:
PokerStars India has appointed former Indian captain Mahendra Singh Dhoni as its new brand ambassador. Prior to MS Dhoni’s appointment popular Bollywood actor Nawazuddin Siddiqui was the brand ambassador of the company.

22.Writer Abdelouahab Aissaoui has won the 13th International Prize for Arabic Fiction (IPAF) 2020 for his novel ‘The Spartan Court’. He belongs to which Country?

a) Libya
b) Tunisia
c) Oman
d) Algeria

Answer-d) Algeria
Explanation:
Algerian Novelist AbdelouahabAissaoui won the 13th International Prize for Arabic Fiction (IPAF) 2020 for his novel ‘The Spartan Court’ published by Dar Min in 2018 & will receive USD 50,000 and funding will be provided for the English translation. It is shortlisted from 6 novels, where the other 5 authors will each receive USD 10,000.

23.Name the company which has won the Edison Award 2020 for its campaign named ‘Club Enerji #Switchoff2SwitchOn’.

a) JSW Energy
b) SJVN power
c) Reliance power
d) Tata power

Answer-d) Tata power
Explanation:
Tata Power company limited’s ‘Club Enerji #Switchoff2SwitchOn’ campaign, which is India’s 1st, energy & resource conservation club has won silver in the Edison Award 2020 under Social innovation’s subcategory, social energy solution. The company’s ‘Club Enerji’ is a 12-year old sustainability initiative which targets school children.

24.Novelis Inc. of Hindalco acquired US’s Aleris for $2.8 billion. Hindalco Industries belongs to which group of company?

a) L&T Group
b) Tata Group
c) Reliance Group
d) Aditya Birla group

Answer-d) Aditya Birla group
Explanation:
The Aditya Birla group’s Hindalco Industries Ltd. has acquired Aleris Corporation through its wholly owned subsidiary Novelis Inc. for an enterprise value of $2.8 billion (Rs 21,295 crores). Hindalco is now one of the world’s largest aluminium makers. This acquisition took place after 2 years of signing the deal. It’s deadline was January 2020 but was delayed due to regulatory hurdles. Novelis will acquire Aleris’ 13 plants across North America, Europe and Asia

25.Which of the following states has become the first state to start pool testing of COVID-19 samples?

a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Answer-b) Uttar Pradesh

26.In its latest edition of the World Economy report, IMF has projected India’s GDP growth to be ———— in 2020.

a) 1.4 %
b) 1.9 %
c) 2.2 %
d) 2.6 %

Answer-b) 1.9 %

Also Read: Antonyms – English Awareness


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *