• Contact Us-

    infobuzzadda@gmail.com


Current Affairs Questions 15.04.2020


Current Affairs Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations. Current Affairs Questions & answers are important in ssc, upsc, ibps and competitive examination and entrance tests. Current Affairs Questions will help to increase your performance in Current Affairs section.

Current Affairs

Current Affairs Questions :

1.The Department of Telecommunications & C-DOT along with Telecom Service Providers has Developed COVID-19 Quarantine alert system. Who is the present Minister for Communications?

a) Nitin Gadkari
b) Harsh Vardhan
c) Narendra Singh Tomar
d) Ravi Shankar Prasad

Answer-d) Ravi Shankar Prasad
Explanation:
The Department of Telecommunication (Under ministry of communications – Ravi Shankar Prasad, Union minister) and C-DOT (Centre for Development of Telematics) in coordination with Telecom Service Providers have developed and tested COVID Quarantine Alert System application which automatically triggers an email (Electronic Mail) or SMS (Short Message Service) if any identified corona positive person moves away from their quarantine location.

2.Which Smart phone manufacturing company has launched internet-less payment app for feature phones?

a) Nokia
b) Apple
c) Samsung
d) Lava

Answer-d) Lava
Explanation:
Indian mobile phone manufacturer Lava has introduced a new internet-less payment solution meant for feature phones. The app uses the Unstructured Supplementary Service Data (USSD) platform to make payments over a mobile GSM (Global System for Mobile) network and doesn’t require active internet connections

3.American brokerage firm Goldman Sachs lowered India’s GDP forecast to —————- for FY 2020-21.

a) 2.1%
b) 3.6%
c) 2.4%
d) 1.6%

Answer-d) 1.6%

4.World Homoeopathy Day is observed every year on —————-.

a) 08 April
b) 09 April
c) 10 April
d) 11 April

Answer-c) 10 April

5.Which of the following state government has doubled the salary of Doctors, Nurses, medical professional dealing with Coronavirus cases?

a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Haryana
d) Rajasthan

Answer-c) Haryana

6.Which of the following state government has announced a cash reward to the medical team which treated COVID-19 patients successfully?

a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Manipur
d) Telangana

Answer-c) Manipur

7.Recently, Mary Jordan has written, “The Art of Her Deal” which is an unauthorised biography of —————–.

a) Melania Trump
b) Elizabeth I
c) Simona Halep
d) Rebecca Wilson

Answer-a) Melania Trump

8.Name the 1st state in India which integrates Ayurveda and Allopathy to boost immunity of covid-19 patients.

a) Goa
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Gujarat

Answer-a) Goa
Explanation:
Goa Chief Minister (CM) Pramod Sawant announced that Goa becomes the first state to integrate allopathy and Ayurveda to treat COVID-19 patients and those who have been quarantined.

Also Read: Antonyms – English Awareness

9.Confederation of Indian Industry (CII) in its report titled ‘Exit from the Lockdown: A CII Strategy’ suggested phase-wise lockdown. Who is the President of CII?

a) Chandrajit Banerjee
b) Vikram S. Kirloskar
c) Sangita Reddy
d) ParshottamRupala

Answer-b) Vikram S. Kirloskar
Explanation:
The Confederation of Indian Industry (CII) in its report titled “Exit from the Lockdown: A CII Strategy” has recommended phase-wise lifting of the lockdown based on the incidence of COVID cases. In this regard, the report made three classifications of geographies as red, amber and green.Vikram S. Kirloskar is the president of CII.

10.In How many phase Census India-2021 will be conducted (announced on March 2020)?

a) 4
b) 5
c) 1
d) 2

Answer-d) 2
Explanation:
The Census India-2021 will be conducted in two phases. The first phase will begin from the 1st of next month and will continue until the 30th of September of this year.

11.Agricultural online trading portal e-NAM has completed 4yrs of implementation. Name the lead agency which implements the portal under aegis of Ministry of Agriculture and Farmers’ welfare.

a) Agriculture Regulatory Authority of India
b) National Informatics Centre
c) Bureau of Indian Standards
d) Small Farmers Agribusiness Consortium

Answer-d) Small Farmers Agribusiness Consortium
Explanation:
Agriculture online trading portal Electronic- National Agriculture Market (e-NAM), to complete 4 years of implementation. The Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC) is the leading agency to implement it, under the assistance of the Ministry of Agriculture and Tribal Welfare of the Government of India.

12.Name the organisation which forms core strategy group to find measures to prevent COVID-19.

a) Indian Space Research Organisation
b) Council of Scientific and Industrial Research
c) Indian Institute of Science
d) Indian Council of Medical Research

Answer-b) Council of Scientific and Industrial Research
Explanation:
CSIR (Council of Scientific and Industrial Research), a premier national R&D (Research & Development) organization has set up a core strategy group (CSG) to work related to coronavirus (COVID-19) under 5 verticals namely Digital and Molecular Surveillance; Rapid and Economical Diagnostics; New Drugs / Repurposing of Drugs and associated production processes; Hospital Assistive Devices and PPE (Personal Protective Equipment); and, Supply Chain and Logistics Support Systems.

13.Directorate General of Foreign Trade (DGFT) has tightened restrictions on import on refined palm oil. DGFT works under which ministry?

a) Ministry of Finance
b) Ministry of Corporate Affairs
c) Ministry of Commerce and Industry
d) Ministry of Tribal Affairs

Answer-c) Ministry of Commerce and Industry
Explanation:
The Central Government further tightens the restrictions on imports of refined palm oil which was imposed by Directorate General of Foreign Trade (DGFT) under ministry of commerce and industry on January 8, 2020. As per the ongoing restrictions an importer to seek a license or permission or no-objection certificate for the imports of refined palm oil. New Conditions for import of refined palm oil: -Applications for import authorisation should be accompanied with pre-purchase agreement and details of the import for the past three years. -Validity period of import licenses for refined palm oil will be 6 months in place of usual 18 months.

14.Ministry of Agriculture has launched a call centre for agri logistics for movement of vegetables and fruits. Who among the following are Minister of State of Ministry of Agriculture?

a) ParshottamRupala
b) Ashwini Kumar Choubey
c) Kailash Choudhary
d) Both a) and c)

Answer-d) Both a) and c)
Explanation:
The Agriculture Ministry has set up a call centre to ease the difficulties in agri logistics, particularly the inter- State movement of perishable vegetables and fruits as well as agri inputs such as seeds, pesticides and fertilisers.Minister of State– ParshottamRupala, Kailash Choudhary.

15.UN has approved $2.5 million to help Vanuatu affected by cyclone Harold. What is the capital and currency of Vanuatu?

a) Port Vila & Euro
b) Port Vila & Vatu
c) Honara& Pound
d) Suva & Dollar

Answer-b) Port Vila & Vatu
Explanation:
The United Nations (UN) humanitarian chief Mark Lowcock announced and released 2.5 million dollar from its emergency humanitarian fund to help thousands of people in the South Pacific island nation of Vanuatu affected by Cyclone Harold and offered support to other hard-hit countries. Capital – Port Vila & Currency – Vatu

Also Read: Marketing Awareness Questions

16.As per study of which world organisation, only 1/4th of Indians pay for news, but 2/3rd willing to pay?

a) Organisation for Economic Cooperation and Development
b) World Trade Organisation
c) World Bank
d) World Economic Forum

Answer-d) World Economic Forum
Explanation:
The survey of news and entertainment consumers conducted by the World Economic Forum (WEF) states that Only 1/4th of Indians pay for news, but 2/3rd willing to pay.

17.What will be the penalty (in basis points) on banks if they failed to invest TLTRO funds in 30 working days as announced by RBI?

a) 200bps
b) 150bps
c) 100 bps
d) 50bps

Answer-a) 200bps
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) has instructed banks that they need to invest the mandated 50% of the funds raised through targeted long-term repo operations (TLTRO) route, under the first tranche conducted on March 27, 2020,in corporate bonds or specified securities within a month or 30 working days.RBI to slap 200 bps penal interest If failed, the interest rate on un-deployed funds will increase to prevailing policy repo rate plus 200 bps (basis points) additional penal interests will have to be paid for the number of days such funds remain un-deployed. The present policy rate is 4.40%.

18.What is the interest rate in RBI’s new series of the Sovereign Gold Bond (SGB) Scheme namely “Sovereign Gold Bond 2020-21” for 1st half of FY21?

a) 1.50%
b) 1%
c) 2%
d) 2.50%

Answer-d) 2.50%
Explanation:
The Central government after exercising its power conferred under clause (iii) of section 3 of Government securities Act 2006 has launched a new series of the Sovereign Gold Bond (SGB) Scheme namely“Sovereign Gold Bond 2020-21” which is to be issued by Reserve Bank of India (RBI) in six tranches from April 2020 to September 2020 i.e. in first half of FY 20-21. Their sale will be restricted to resident individuals, HUFs, Trusts, Universities and Charitable Institutions.GoI Launches Sovereign Gold Bonds Scheme These bonds will fetch a fixed interest rate of 2.50% per annum which will be taxable under Income Tax Act, 1961. On the other hand, capital gains tax arising on redemption of SGB to an individual has been exempted.

19.What is the retail inflation rate for the month of March 2020 in India as per data of National Statistical Office (NSO)?

a) 7.46%
b) 8.79%
c) 5.91%
d) 6.58%

Answer-c) 5.91%
Explanation:
The National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation has estimated retail inflation rate, to a 4-month low of 5.91% for March 2020 which is lower than 6.58% in February 2020, due to easing prices of kitchen essentials such as vegetables, eggs and meat & is measured by All India Inflation Rates based on Consumer Price Index (CPI) and Consumer Food Price Index (CFPI).

20.Nomura has projected a downward revision by 6.1% for Indian economy in the April-June quarter, Nomura is brokerage agency of which country?

a) Japan
b) China
c) South Korea
d) Singapore

Answer-a) Japan
Explanation:
The Japanese brokerage company Nomura has projected a downward revision by 6.1% for Indian economy in the April-June quarter and by 0.5% for the September quarter. It is likely to expand only in the December quarter of 2020 by 1.4%. The economy will grow at 3.2% in the January-March period. Nomura is also expecting another 0.75% rate cuts by RBI to push growth in 2020. The major factor behind all these trims is the COVID-19 crisis.

21.What is the Bank Rate growth of India for the FY20 as per RBI data?

a) 4.49%
b) 3.35%
c) 6.14%
d) 8.97%

Answer-c) 6.14%
Explanation:
In accordance with the Reserve Bank of India (RBI) data, Bank credit growth declined to five-decade low to 6.14% in the fiscal ended March 31, 2020, due to lower demand and risk aversion among banks.

22.How many Indian-Americans has been awarded with Guggenheim fellowships 2020?

a) 1
b) 5
c) 4
d) 2

Answer-c) 4
Explanation:
4 Indian-Americans have been awarded with Guggenheim fellowships 2020 for their already demonstrated exceptional capacity for productive scholarship or exceptional creative ability in the arts. The 4 Indian- Americans are: Pradeep Sharma- mechanical engineer at the University of Houston; Kavita Ramanan- professor of Applied Mathematics at Brown University; Dilip Da Cunha- architect, planner and teacher at Harvard University and Columbia University; Mukul Sharma- professor of Earth Sciences at Dartmouth College.

Also Read: Marketing Awareness Questions

23.Businessman Rajesh Chaplot has won the highest civilian award of which among the following country?

a) Kenya
b) Uganda
c) Madagascar
d) Venezuela

Answer-b) Uganda
Explanation:
Non-Resident Indian (NRI) businessman, Mr. Rajesh Chaplot was honoured with the Highest Civilian Award (Golden Jubilee Medal-Civilians) of Uganda.

24.CCI has approved Emerge Sage Investment Limited’s Acquisition of 9.93% stake in which among the following company?

a) CEAT Tyres
b) Apollo Tyres
c) MRF Tyres
d) TVS Tyres

Answer-b) Apollo Tyres
Explanation:
The Competition Commission of India (CCI) approved Emerald Sage Investment Limited (Emerald)’s- ‘acquirer’ proposed acquisition of 9.93% stake in Apollo Tyres Limited (Apollo)- ‘target’, where the acquirer’s compulsory convertible preferred stock to be 10.80 crore, which is approximately 9.93% of the post-issued paid-up share capital of the target company.

25.Which country has approved the sale of Harpoon Block II missiles & MK 54 lightweight torpedoes worth $155 million to India?

a) Saudi Arabia
b) Germany
c) United States
d) Russia

Answer-c) United States
Explanation:
According to the Defense Security Cooperation Agency, the US (United States) President Donald Trump’s administration has approved the sale of Harpoon Block II air launched missiles & MK 54 lightweight torpedoes priced a total of $ 155 million to India to combat regional threats and increase the security of its soil.

26.Which of the following State/ UT government has launched ‘Operation SHIELD’ take on COVID-19?

a) Uttar Pradesh
b) Delhi
c) Jammu and Kashmir
d) Himachal Pradesh

Answer-b) Delhi

27.Which of the following ministry has launched a campaign titled ‘Bharat Padhe Online?’

a) Ministry of Human Resource Development
b) Ministry of Home Affairs
c) Ministry of Women and Child Development
d) Ministry of Tribal Affairs

Answer-a) Ministry of Human Resource Development

28.Israeli Prime Minister thanked Modi for sending 5 tonnes of medicines, including Hydroxychloroquine. Who among the following is the current Prime Minister of Israel?

a) Mahumoud Abbas
b) Recap Tayyip
c) Benjamin Netanyahu
d) Omar Razzaz

Answer-c) Benjamin Netanyahu

29.Who among the following has become the Democratic nominee in the US Presidential race after Bernie Sanders dropped out?

a) Elizabeth Warren
b) Joe Biden
c) Michael Bloomberg
d) Tulsi Gabbard

Answer-b) Joe Biden

30.Which of the following company has partnered with the United Nations Children’s Fund (UNICEF) to support India’s fight against COVID-19?

a) Hindustan Unilever
b) TCS
c) Pepsico
d) HCL Technologies

Answer-a) Hindustan Unilever

Also Read: English Awareness Questions


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *