fbpx

Current Affair questions and answers with explanation for interview, competitive examination and entrance test. Objective Current Affairs Questions and Answers for SSC, IBPS Banking, Bank Clerical, ssc, railway, UPSC IAS Govt. exams in India. This page covers all GK current affairs which will be more advantageous for all competitive exams and Interviews.

Current Affairs Questions

Q1.‘Operation Rakth Chandan’ was associated with which institution?

(a) Narcotics Control Bureau
(b) Indian Army
(c) Indian Navy
(d) Directorate of Revenue Intelligence

Q2.Which company launched an initiative named ‘Student’s Club’ for academic and extracurricular needs of students?

(a) Amazon
(b) Flipkart
(c) Jiomart
(d) Walmart

Q3.Who has been appointed as the MD and CEO of NARCL (National Assets Reconstruction Company Ltd)?

(a) Urjit Patel
(b) Natarajan Sundar
(c) Ashwani Bhatia
(d) Nitin Chugh

Q4.India signed MoUs on visa-free regime for Diplomatic and Official passport holders and Youth Matters, with which country?

(a) Portugal
(b) Japan
(c) Turkey
(d) Senegal

Q5.Which state launched a special Health Care scheme called ‘Anchal’ for pregnant women?

(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Uttar Pradesh
(d) Himachal Pradesh

Q6.Who was honoured for film and television achievements at the MTV Movie & TV Awards 2022?

(a) Jennifer Lopez
(b) Tom Cruise
(c) Will Smith
(d) Angelina Jolie

Q7.When is ‘International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing’ observed?

(a) June 3
(b) June 5
(c) June 7
(d) June 9

Q8.Defence Acquisition Council (DAC) approved the manufacture of Dornier aircraft and Su-30 MKI aero-engines by which institution?

(a) ISRO
(b) DRDO
(c) HAL
(d) BHEL

Q9.What is the repo rate after the RBI’s June 2022 Monetary Policy Committee (MPC) meeting?

(a) 4.2 %
(b) 4.5 %
(c) 4.9 %
(d) 5.0 %

Q10.Union Cabinet has approved signing of MoU with which country in the field of biomedical tools and technologies?

(a) Japan
(b) France
(c) USA
(d) Australia

Q11.What is the name of the new national portal launched for credit-linked government schemes?

(a) PM Atmanirbhar Portal
(b) Jan Samarth Portal
(c) Jan Sandesh Portal
(d) Bharat Samarth Portal

Q12.Which country launched its manned mission to its Tiangong Space station?

(a) Japan
(b) Israel
(c) China
(d) South Korea

Q13.What is ‘Agni-4’, which was recently tested by India?

(a) Intermediate Range Ballistic Missile
(b) Next-generation corvette (NGC)
(c) Anti Submarine Missile
(d) Inter-continental Ballistic Missile

Q14.What is the repo rate after the RBI’s June 2022 Monetary Policy Committee (MPC) meeting?

(a) 4.2 %
(b) 4.5 %
(c) 4.9 %
(d) 5.0 %

Q15.Which organisation created a Guinness World Record for the longest continuously laid lane of 75 kilometres?

(a) BRO
(b) NHAI
(c) Indian Army
(d) L & T Construction

Also Read: English Awareness Questions

Answers:

Q1: D (Directorate of Revenue Intelligence)
Sol: The Directorate of Revenue Intelligence (DRI) recently launched Operation Rakth Chandan recovered 14.63 MT of Red Sanders estimated at Rs 11.70 crores in the
international market. The red sanders were seized from a consignment at ICD Sabarmati which was to be exported to Sharjah, UAE. The suspect container was scanned through a ‘container scanning device’.

Q2: B (Flipkart)
Sol: Flipkart has launched an initiative to cater to millions of Indian students and support their academic and extracurricular interests.
The e-commerce firm has launched a dedicated virtual storefront on its app, called the ‘Flipkart Student’s Club’. This store will include several brands, offering a wide selection to enhance the shopping experience of students.

Q3: B (Natarajan Sundar)
Sol: Former State Bank of India Deputy Managing Director Natarajan Sundar has been appointed as the Managing Director and CEO of NARCL (National Assets Reconstruction Company Ltd) as MD & CEO.
NARCL is the joint initiative of Public and Private Sector Banks, and is expected to takeover bad loans from banks and focus on resolution and recoveries. NARCL has shareholding from 15 Indian Banks and Canara Bank is the sponsor bank.

Q4: D (Senegal)
Sol: India’s Vice President M. Venkaiah Naidu is on a three-nation tour, reached Senegal, a West African country.
India signed three MoUs with the country on 1) visa-free regime for Diplomatic and Official passport holders; 2)renewal of Cultural Exchange Progarmme (CEP) for the period 2022-26 and 3) bilateral cooperation in youth matters.

Q5: B (Rajasthan)
Sol: Rajasthan launched a special Health Care scheme ‘Anchal’ in the Karauli district for pregnant women. During the campaign, over 13000 pregnant women were tested for their haemoglobin levels and are advised to take right medicines.
Under this campaign, it is also ensured that the Auxiliary Nurse Midwife and ASHA workers in the district are in constant touch with the pregnant women of their respective areas.

Q6: A (Jennifer Lopez)
Sol: Actor Jennifer Lopez is selected for her film and television achievements at the MTV Movie & TV Awards.
The Generation Award celebrates actors whose diverse contributions in both film and television have turned them into household names. Previous recipients include Scarlett Johansson, Dwayne Johnson, Tom Cruise, Will Smith among others. Jack Black will receive the Comedic Genius Award.

Q7: B (June 5)
Sol: International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is observed every year on June 5.
The date marks the day when the Port State Measures Agreement officially entered into force as an international treaty. In 2015, the General Fisheries Commission for the Mediterranean of the FAO proposed the day.

Q8: C (HAL)
Sol: The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Rajnath Singh, approved the procurement of military equipment and platforms worth Rs 76,390 crore from domestic industries.
The DAC approved manufacture of Dornier aircraft and Su-30 MKI aero-engines by Hindustan Aeronautics Limited (HAL). It also approved next-generation corvettes (NGCs), at an estimated cost of around Rs 36,000 crore for Indian Navy. DAC also approved ‘Digital Coast Guard’ project.

Q9: C (4.9 %)
Sol: Reserve Bank of India’s Monetary Policy Committee (MPC) decided to hike the Policy Repo Rate by 50 basis points to 4.9 per cent in its June 2022 meeting.
The MPC members voted unanimously to hike rates and to continue the withdrawal of the accommodative stance. RBI’s MPC last month raised the repo rate by 40 basis points. Real GDP forecast for FY23 has been retained at 7.2% while inflation projection was revised for FY23 to 6.7 %.

Q10: C (USA)
Sol: The Union Cabinet approved signing of MoU among the Department of Biotechnology, Government of India and the Indian Council of Medical Research (ICMR) and International AIDS Vaccine Initiative IAVI, USA.
The MoU aims to contribute towards the development of improved biomedical tools and technologies to prevent and treat HIV, TB, COVID-19 and other infectious and neglected diseases.

Q11: B (Jan Samarth Portal)
Sol: Prime Minister Narendra Modi launched the national portal for credit-linked government schemes named ‘Jan Samarth Portal’. Jan Samarth Portal is a one-stop digital portal linking government credit schemes, to connect beneficiaries to lenders. It provides people with the right government benefits through simple and easy digital processes.

Q12: C (China)
Sol: China successfully launched its third manned mission to its new space station, sending three astronauts to continue construction work for six months. China’s Manned Space Agency (CMSA) announced that the Shenzhou-14 spacecraft was launched by a Long March 2F rocket. The team will live and work at the Tiangong Space Station’s Tianhe core module for six months.

Q13: A (Intermediate Range Ballistic Missile)
Sol: India successfully tested the Intermediate Range Ballistic Missile Agni-4. The successful training launch was carried out from APJ Abdul Kalam Island in Odisha. Agni-4 is an Intermediate Range Ballistic Missile with a range of around 4,000 km. It was developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) and can carry a 1,000-kg payload and can go as high as 900 km.

Q14: C (4.9 %)
Sol: Reserve Bank of India’s Monetary Policy Committee (MPC) decided to hike the Policy Repo Rate by 50 basis points to 4.9 per cent in its June 2022 meeting. The MPC members voted unanimously to hike rates and to continue the withdrawal of the accommodative stance. RBI’s MPC last month raised the repo rate by 40 basis points. Real GDP forecast for FY23 has been retained at 7.2% while inflation projection was revised for FY23 to 6.7 %.

Q15: B (NHAI)
Sol: National Highways Authority of India (NHAI) created the Guinness World Record for completing the construction of 75 km continuous bituminous concrete in a single lane on NH 53 between Amravati and Akola in Maharashtra. The lane was laid in 105 hours and 33 minutes (under 5 days), breaking Qatar’s record. Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari congratulated the team of 720 workers including a team of independent consultants.

Like us on Facebook

Join us on Telegram


Leave a Reply

Your email address will not be published.